Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Leeg tabblad. Pas de pagina aan om hier inhoud toe te voegen.
Aandoedingen
Niesziekte
Voorste luchtweginfecties (niesziekte)
Voorste luchtweginfecties, oftewel niesziekte komt regelmatig voor bij katten en kittens. Het is een multifactorieel probleem, er zijn meerdere veroorzakers van voorste luchtweginfecties bij katten.
Kattenaids – FIV
Kattenaids oftewel FIV
Kattenaids oftewel FIV wordt veroorzaakt door het Feline immunodeficiency virus. Het virus is te vergelijken met het HIV het virus dat bij mensen Aids veroorzaakt. Nu is het niet zo dat je als mens via de kat Aids kan oplopen of dat de kat kattenaids kan oplopen via mensen.
Kattenaids is wel besmettelijk voor andere katten!
Feline leukemie virus
Feline leukemie virus – Felv
Felv is een besmettelijke ziekte en wordt, zoals de naam al zegt veroorzaakt door een virus. FeLV kan worden overgedragen door vechten, seksueel contact en ook van moeder op kitten. Katten die in goede harmonie met elkaar leven kunnen elkaar ook besmetten door het gezamenlijk gebruik van voerbakjes, en door elkaar te wassen en door te niezen is het virus overdraagbaar.
Feline infectieuze peritonitis
Feline infectieuze peritonitis – FIP
Fip wordt veroorzaakt door een coronavirus. Bijna iedere kat komt in zijn of haar leven wel een keer in aanraking met dit coronavirus. Normaal gesproken zijn katten niet erg ziek van dit coronavirus. De katten hebben dan een dag of wat last van diarree, maar zijn hier in de meeste gevallen niet ziek van. Bij sommige katten verandert dit ‘onschuldige’ virus in een virus dat elders in het lichaam ontstekingen (bijvoorbeeld van het buikvlies) gaat geven. Dan noemen we dit FIP
Nierfalen
Chronisch nierfalen
Nieren hebben van zichzelf een enorme reservecapaciteit en nierfalen treedt pas op wanneer ongeveer 75 % van het nier weefsel is aangetast. Er zijn verschillende vormen van nierfalen: aangeboren, acuut en chronisch nierfalen. Chronisch nierfalen ontstaat geleidelijk in een aantal weken tot maanden en is hierdoor in het begin lastig te herkennen.
Nierfalen
Constipatie en Obstipatie
Constipatie en obstipatie zijn aandoeningen die geregeld voorkomen bij katten. De katten die meer risico lopen zijn katten die te zwaar zijn en/of te weinig lichaamsbeweging krijgen en oudere katten. Constipatie betekent dat er weinig ontlasting of slechts in kleine hoeveelheden komt. Daarnaast heeft de kat veel moeite om de ontlasting kwijt te kunnen.
Suikerziekte
Diabetes Mellitus (Suikerziekte)
Door de toenemende welvaart zijn er steeds meer dieren met overgewicht. Net als bij mensen levert dit overgewicht ook bij dieren de nodige gezondheidsrisico’s op. Een veelvoorkomend probleem bij katten met overgewicht is diabetes mellitus, oftewel suikerziekte.
Behandeling van suikerziekte
Diabetes Mellitus (suikerziekte) - te laag glucosegehalte
Één van de complicaties dan kan ontstaan bij de behandeling van suikerziekte is een te laag suikergehalte van het bloed: hypoglycemie. Dit kan worden veroorzaakt door een te hoge dosis insuline, of wanneer een kat ineens veel actiever is dan anders. Ook katten die niet/minder eten om wat voor reden dan ook, maar toch dezelfde dosering insuline krijgen, kunnen een te laag bloedsuiker gehalte ontwikkelen. Overleg dus eerst met een Elke Dierenarts Arnhem welke dosering gegeven moet worden als een dier niet eet en/of braakt.
Blaasontstekingen
Feline idiopatische cystitis
Blaasontstekingen komen regelmatig voor bij katten. Wanneer er bij uitgebreid lichamelijk onderzoek, urine onderzoek, echo en/of röntgenonderzoek en bij een bacteriologische kweek van de urine geen aanwijsbare oorzaak wordt gevonden voor een blaasontsteking, noemen we de blaasontsteking idiopatisch. Feline idiopatische cystitis (FIC) betekent dus niets anders dan een blaasontsteking als gevolg van onbekende oorzaak bij de kat.
Blaasgruis
Struviet kristallen (blaasgruis)
Kristallen (ook wel blaasgruis genoemd) zijn een veelvoorkomende oorzaak voor het ontstaan van blaasontstekingen bij katten. Over het algemeen zijn dit struviet kristallen. Wanneer een kat kristallen in de urine vormt, werken deze kristallen als een soort zandkorreltjes in op de blaaswand. Hierdoor kan de blaaswand beschadigt en geïrriteerd raken, waardoor bovenstaande symptomen van een blaasontsteking ontstaan.
Haarballen
Haarballen
Omdat de meeste katten erg schoon zijn op zichzelf en zichzelf of elkaar regelmatig wassen heeft bijna iedere katteneigenaar weleens een uitgebraakte haarbal gezien. Door het onderhouden (wassen) van hun vacht krijgen katten haren binnen. Voor een deel raakt een kat deze haren weer kwijt via de ontlasting, maar wanneer er veel haren in het maag-darmkanaal komen kunnen ze haarballen vormen. Iedere kat kan haarballen vormen, maar bij langharige katten en katten die erg verharen komt het vaker voor. Ook katten die overgewicht hebben en weinig bewegen kunnen eerder last van haarballen krijgen.