Parasieten
Katten kunnen last krijgen van verschillende parasieten, het is belangrijk om uw kat hiertegen te beschermen en indien nodig ook te behandelen. Er zijn parasieten die op het dier leven (ectoparasieten) zoals: vlooien, teken en oormijten. En parasieten die in het dier leven (endoparasieten) zoals wormen. Er zijn veel middelen op de markt voor het voorkomen en behandelen van parasieten. Mocht u advies willen over deze middelen dan kunt u contact opnemen met onze praktijk of even langs de balie lopen.
Vlooien
Iedereen heeft wel eens een vlo gezien op zijn of haar huisdier. Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die in de vacht leven van onze huisdieren. Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis).
Vlooien leven van het bloed van de gastheer, en veroorzaken hierdoor jeuk en irritatie van de huid bij zowel dieren alsook bij mensen. Pups en kittens kunnen bij een heftige vlooienbesmetting zelfs bloedarmoede krijgen! Dieren die regelmatig gebeten worden door een vlo hebben een grotere kans op het ontstaan van een vlooienallergie. Overigens is het een misverstand te denken dat een vlooienbesmetting iets met slechte hygiëne te maken heeft. Iedere hond of kat kan vlooien krijgen.
Behandeling van vlooien:
1. Behandel het dier en alle andere dieren in huis (het probleem blijft anders in stand). Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw dier is betrouwbaar, veilig, gemakkelijk toe te dienen en onschadelijk voor u en de omgeving.
2. Behandeling van de omgeving. 5% van het vlooienprobleem bevindt zich op de hond. De overige 95% zit in de leefomgeving van het dier (uw huis en auto). Heeft u vlooien gezien bij uw hond en/of kat, dan is het verstandig om regelmatig grondig te stofzuigen om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen. Vooral de lig plekken van de hond en/of kat verdienen extra aandacht. Ook is het verstandig bestrijdingssprays voor de omgeving te gebruiken, het liefst op het moment dat u uw huisdier ook behandeld. Voor het sprayen geldt: eerst goed stofzuigen en dweilen, daarna pas sprayen. Houdt ramen en deuren gesloten en zorg ervoor dat u en uw dieren na het sprayen gemiddeld 4 uur niet aanwezig zijn in het huis of de auto. Bij thuiskomst goed ventileren, vervolgens mag u 3-5 dagen niet stofzuigen of dweilen. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en houdt u aan de veiligheidsvoorschriften.
Gemiddeld duurt het 2 tot 3 maanden voordat vlooien in huis zijn uitgestorven. Een eenmalige vlooienbehandeling is dus niet voldoende!
Preventie
Er zijn veel soorten bestrijdingsmiddelen op de markt, wij hebben verschillende toedieningwijzen (pipet, spray of tablet) en werkzame stoffen in ons assortiment. De meeste middelen zijn 4 weken werkzaam, door op tijd uw dier te beschermen voorkomt u een vlooienbesmetting.
Vlooienmiddelen zijn zonder afspraak bij onze balie op te halen, het is dan wel belangrijk om te weten hoe zwaar uw dier precies is. Indien u twijfelt aan het gewicht van uw dier, mag u deze gerust bij ons op de praktijk komen wegen. Gebruik een middel wat geschikt is voor het huisdier wat u wilt behandelen, gebruik dus geen vlooienmiddelen voor honden bij katten en andersom. Dit kan ernstige bijwerkingen en schade aan de gezondheid veroorzaken
Vlooien hebben betekent in een groot aantal gevallen dat er ook sprake is van een lintworm infectie! Elke Dierenarts Arnhem adviseert uw dier(en) gelijktijdig te ontwormen.