Huisvesting & verzorging
Cavia’s zijn zeer actief en hebben veel ruimte en beweging nodig, dit is goed voor hun gezondheid. Een geschikt hok voor 2 cavia’s zal minimaal een oppervlakte moeten hebben van 120 x 60 cm en 50 cm hoog zijn. Laat de cavia’s dagelijks vrij rondlopen zodat ze niet te zwaar worden. Een normale cavia weegt ongeveer 1 kg, beertjes (mannetjes) vaak iets meer en zeugjes (vrouwtjes) iets minder. Als bodembedekking kan bijvoorbeeld houtvezel/hennepvezel of zaagsel worden gebruikt. Zorg ervoor dat de bodembedekking niet te stoffig is!
Wanneer u ervoor kiest uw cavia’s buiten te houden, zorg er dan voor dat ze een wind- en waterdicht hok hebben met een dikke laag bodembedekking en hooi. Bescherm cavia’s tegen zonlicht en regen. Laat cavia’s in het voorjaar naar buiten gaan zodat ze langzaam kunnen wennen aan de koudere buitentemperatuur. Cavia’s kunnen zich beter warm houden wanneer er meerdere dieren bij elkaar zitten, zo kunnen ze lekker tegen
elkaar aan gaan zitten.
Verzorging
Verschoon minimaal 1 x per week het hok en de bodembediening. Het drinkwater moet dagelijks worden ververst.
De nagels van cavia’s mogen niet te lang worden en dat geldt ook voor de tanden. Controleer daarom regelmatig de snijtanden en de nagels van de cavia. Nageltjes kunt u gerust zelf knippen met een klein nagelschaartje. Wanneer u dit zelf niet durft of wanneer dat thuis niet lukt, dan kunt u natuurlijk altijd een afspraak bij onze praktijk maken om de nagels te laten knippen.
Cavia’s hebben een knaagdierengebit met doorgroeiende tanden en kiezen. Bij de cavia zijn de snijtanden goed te zien, de kiezen zitten meer achterin de bek en zijn daarom niet te zien. Wanneer een cavia moeilijk of niet eet, vermagert, kwijlt of stukjes voedsel uitspuugt, dan kan er iets mis zijn met zijn kiezen. Als een cavia niet voldoende beschikt over vezelrijk voer zoals hooi, kunnen er problemen met het gebit ontstaan. Wanneer u denkt dat uw cavia last heeft van het gebit is het verstandig een afspraak te maken bij de dierenarts om dit te laten controleren.
Gezonde voeding
Cavia’s zijn echte planteneters, daarom is vers hooi de basisvoeding en moet dit altijd schoon en vers voorhanden zijn. Daarnaast: droogvoer en groenten met beperkt fruit. Droogvoer kan het beste bestaan uit korrels (pallets) zodat de cavia’s niet selectief kunnen zijn en geen voedingsstoffen missen. Er moet extra aandacht besteed worden aan de vitamine C voorziening in het voer omdat een cavia zelf geen vitamine C aan kan maken. In droogvoer wat specifiek voor cavia’s gemaakt wordt zit voldoende vitamine C, echter als het voer langer bewaard wordt kan het zo zijn dat de hoeveelheid vitamine C afneemt. Geef dan bijvoorbeeld elke dag een vitamine C tabletje (40 – 70 mg tablet) uit de dierenwinkel, als snoepje. Vaak vinden ze deze erg lekker.
- Voorbeelden van geschikte groenten zijn: Andijvie, sla, komkommer, mais, paprika, peterselie, Radijsjes, Spinazie, tomaat, wortel.
- Voorbeelden van geschikt fruit (maar met mate!): Aardbei, ananas, appel, banaan, druiven, kiwi, meloen, peer, perziken, sinaasappel.
Likstenen en knaagstenen kunt u beter niet geven omdat ze te veel zouten bevatten en hierdoor voor blaasstenen kunnen zorgen.