Huisvesting en verzorging
Konijnen leven niet graag alleen, het is het beste om 2 konijnen samen te houden in een voldoende groot hok, met daarnaast voldoende bewegingsvrijheid. Het is wel belangrijk dat de 2 konijnen het goed met elkaar kunnen vinden. Meestal is de combinatie tussen een mannetje en een vrouwtje het beste. Het is dan wel aan te bevelen om het liefst beide maar in ieder geval een van beide te castreren en/of te steriliseren, anders heeft u straks heel veel jonge konijntjes!
Konijnen kunnen zowel binnen- als buitenshuis gehouden worden. Wanneer u de konijnen buiten wil houden is het belangrijk dat het hok voor een gedeelte afgesloten is en tocht en vochtvrij, zodat het als nachthok en als schuilplaats tegen verschillende weersomstandigheden kan dienen. Ook moet het hok in de zomer niet in de volle zon staan, de konijnen moeten de mogelijkheid hebben
om zich terug te kunnen trekken in de schaduw. Omdat konijnen slecht tegen temperatuurswisselingen kunnen is het niet verstandig om een buiten konijn in de winter naar binnen te halen. Het is dan beter om ervoor te zorgen dat ze
een dikke laag stro en een afgesloten deel in het hok hebben waar ze zich kunnen terugtrekken.
Ook wanneer konijnen binnen worden gehouden is een voldoende groot hok nodig, daarnaast hebben konijnen een paar uur per dag ook bewegingsvrijheid buiten het hok nodig. Ook binnen hokken moeten niet op de tocht staan of in de volle zon of naast de verwarming. Om teveel temperatuurswisselingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Het is erg belangrijk om het hok minimaal 1 x in de week schoon te maken. In de zomer is het van belang de plek waar gepoept wordt iedere dag schoon te maken. Konijnen zijn over het algemeen erg schone dieren en poepen en plassen het liefst op 1 plek in het hok. Om het schoonmaken te vergemakkelijken zou u kunnen overwegen om hier een konijnen toiletje neer te zetten.
Verzorging
Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, alleen het optillen vinden ze minder leuk. Mocht u uw konijn toch willen optillen doe dit dan altijd heel voorzichtig. De achterpoten van een konijn zijn zo sterk dat ze zelfs hun eigen rug kunnen breken! Probeer dus altijd zo rustig mogelijk uw konijn op te tillen mocht dit nodig zijn en hem/haar goed te ondersteunen.
Het is goed om iedere dag even goed naar uw konijn te kijken. Eet en drinkt hij/zij nog , is de ontlasting mooi stevig. Controleer ook regelmatig de vacht van het konijn. Let op schilfers, wondjes en/of kale plekken. Zorg ervoor dat de nagels van het konijn niet te lang worden. Wanneer de nagels te lang zijn kan het konijn zich verwonden bij het krabben of met een nagel ergens achter blijven haken.
Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Voorkom daarom extreme warmte en de volle zon. Zorg er altijd voor dat een konijn zich kan terugtrekken in de schaduw en dat er voldoende vers drinkwater beschikbaar is. Wanneer u uw konijn in een ren op het gras zet, bouw dit dan geleidelijk op om het maagdarmkanaal van het konijn te laten wennen aan het (eiwitrijke) gras.
