Euthanasie
Het overlijden van uw huisdier is een emotionele aangelegenheid en we begrijpen hoe moeilijk het is om afscheid te moeten nemen. Helaas zullen we op een bepaald moment afscheid moeten nemen van ons huisdier. Soms gaan dieren op een natuurlijke manier dood. In andere gevallen komt euthanasie ter sprake. Het is altijd moeilijk om de beslissing tot euthanasie van een dier te nemen. Indien u twijfelt over het wel of niet laten inslapen van uw dier bestaat er altijd de mogelijkheid om dit met de dierenarts te overleggen. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken om uw dier thuis te laten inslapen.
Verloop van de euthanasie
Wanneer het moment daar is proberen we dit zo rustig mogelijk voor uw als eigenaar maar zeker ook voor het dier te laten verlopen. Uiteraard zorgen we ervoor dat u rustig de tijd kunt nemen om afscheid te nemen. De meeste eigenaren willen bij de euthanasie aanwezig zijn, voor het dier is dit ook wel zo prettig, vaak zijn dieren rustiger in aanwezigheid van de eigenaar. Mocht u twijfelen of u erbij aanwezig wilt zijn dan kunt u dit altijd met de dierenarts bespreken. Bij de euthanasie krijgt het dier 2 injecties waarvan de eerste meestal in de spier gegeven wordt. Dit is een narcose middel, waardoor het dier binnen 5 tot 10 minuten in slaap valt. Daarna wordt de 2e injectie gegeven in een bloedvat of in de buik of borstholte. Dit is een overdosis aan slaapmiddel. De ademhaling en hartslag zullen hierdoor stoppen. Van de 2e injectie merkt uw dier niets. Soms zuchten de dieren nog een paar keer diep of hebben ze wat spiertrillingen, hiervan merkt uw dier niets meer.
Na de euthanasie
Wanneer uw dier is overleden zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om uw dier mee naar huis te nemen om hem/haar daar te begraven. Per gemeente zijn hiervoor regels opgesteld. Het kan verstandig zijn om hier van tevoren naar te informeren bij de gemeente. Begraven kan ook op een huisdierbegraafplaats
Als begraven geen optie is kunt u kiezen voor crematie. U kunt er dan voor kiezen om uw dier alleen (individueel) te laten cremeren en dan voor een asbus of urn te kiezen. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dier met meerdere dieren (gezamenlijk) te laten cremeren, daarna wordt de as dan verstrooid door het crematorium. In onze praktijk werken we regelmatig samen met dierencrematorium De Grebbenhof (Rhenen) en Kolleweidehof (Varsseveld). Kijkt u gerust op de betreffende website voor meer informatie en mogelijkheden. Mocht u uw dier liever bij een ander crematorium laten cremeren laat ons dit dan weten, zodat wij op tijd afspraken met betreffende crematorium kunnen maken.
Wanneer u uw dier niet wil begraven of laten cremeren dan gaat het lichaam naar een destructiebedrijf waar het gezamenlijk met andere dieren wordt verbrand (gecremeerd).